FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[01.11.2007] Transformarea „Teleradio-Gagauzia” in companie publica se desfasoara cu derogari ale legislatiei, sustin expertii

Transformarea companiei de stat „Teleradio-Gagauzia” intr-un radiodifuzor public regional se desfasoara cu derogari de la legislatia in domeniu. Aceasta este una din concluziile incluse in raportul privind monitorizarea aplicarii in practica a prevederilor noii legislatii audiovizuale, efectuata de un sir de organizatii de media si de protectie a drepturilor omului, sub egida Asociatiei Presei Electronice APEL.

Autorii raportului constata ca procesul de lichidare a companiei de stat „Teleradio- Gagauzia” si de creare a radiodifuzorului public regional, se desfasoara in lipsa conditiilor de transparenta si de cooperare cu societatea civila, fapt ce lasa loc de indoieli privind obiectivitatea criteriilor de selectare a candidaturilor pentru formarea administratiei companiei.

Dupa adoptarea Legii UTA Gagauzia cu privire la radio si televiziune, care prevede existenta radiodifuzorului public regional Compania „Teleradio-Gagauzia”, Adunarea Populara a UTA Gagauzia a votat o hotarare cu privire la unele masuri in vederea realizarii acestei legi, dar stipuland initierea procedurii de lichidare a companiei de stat „Teleradio-Gagauzia”.

„Conform Codului Aaudiovizualului, autoritatile administratiei publice locale fondatoare de institutii audiovizuale sunt solicitate sa emita conform legislatiei, decizii de reorganizare si nu de lichidare a acestora. Adoptand hotararea de lichidare, autoritatile de la Comrat s-au abatut de la spiritul Codului Audiovizualului, lasand loc pentru abuzuri”, sustin expertii.

Organizatiile media isi exprima ingrijorarea fata de posibilitatea repetarii experientei transformarilor pe calea lichidarii companiei de stat „Teleradio-Moldova” in anul 2004, care s-a soldat cu epurari de cadre pe criterii politice.

De mentionat ca ONG-urile de media si din domeniul drepturilor omului sub egida APEL monitorizeaza aplicarea prevederilor legislatiei in domeniu, in cadrul proiectului „Monitorizarea implementarii Codului Audiovizualului”, finantat de fundatia Soros-Moldova. Scopul proiectului este instituirea unui mecanism de control public asupra modului in care este aplicata legislatia audiovizuala in Moldova.

REPORTER.MD

Sursa: http://azi.md

Print