FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[07.05.2008] Postul de radio Vocea Basarabiei nu a obţinut nici o licenţă pentru frecvenţele solicitate la ultimul concurs

2008-05-07/06:56 Postul de radio Vocea Basarabiei nu a obţinut nici o licenţă pentru frecvenţele disponibilizate şi disponibile solicitate, scoase în concurs de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) în luna martie curent şi repartizate în cadrul şedinţei de miercuri, 7 mai, transmite Info-Prim Neo.

Reprezentanţii postului s-au revoltat, adresând acuze membrilor CCA. În opinia celor de la Vocea Basarabiei, membrii CCA sunt părtinitori atunci când repartizează frecvenţe. Postul a solicitat licenţe pentru frecvenţe la Chişinău, Bălţi, Cahul, Ungheni, Briceni, Drochia şi Ochiţa.

CCA a acordat miercuri licenţe pentru 5 frecvenţe radio disponibilizate şi 11 frecvenţe disponibile. Una dintre frecvenţele scoase în concurs, cea din Comrat, a rămas în continuare disponibilă. Pentru cele 17 frecvenţe de radio scoase în concurs au depus dosarele 32 de concurenţi.

Dintre cele cinci frecvenţe de radio disponibilizate, trei sunt pentru Chişinău, una pentru Cimişlia şi una pentru Ceadârlunga.

Cu votul a şase membri CCA, frecvenţa disponibilizată 89,6 MHz din Chişinău a fost acordată postului de radio „City FM”. Anterior pe această frecvenţă a emis postul de radio „Unda Nistreană”, care a renunţat la frecvenţă după ce a expirat licenţa de emisie.

O situaţie delicată s-a creat în ceea ce priveşte acordarea licenţei pentru frecvenţa 102,7 MHz din Chişinău . Actualmente pe respectiva frecvenţă emite cu retransmisie din România postul de radio „Radio 21”. Cu toate că licenţa este valabilă până pe data de 8 iunie 2008, CCA a scos frecvenţa în concurs. O parte dintre membrii CCA şi-au manifestat îndoiala în ceea ce priveşte corectitudinea deciziei. Cu toate acestea, consiliul a ascultat participanţii care au depus dosare pentru respectiva frecvenţă. În final, licenţa a fost acordată postului de radio „Magic FM”, care îşi propune să ofere publicului un produs sută la sută autohton, cu o grilă de emisie orientată şi formată din programe destinate femeilor.

Postul de radio „Radio 21” a obţinut licenţă pentru frecvenţa 72,71 MHz din Chişinău.

Pentru frecvenţa de radio104,4 MHz din Cimişlia au concurat doi candidaţi. Licenţa a fost acordată postului de radio „Radio Media”.

Postul de radio „Antena C” a obţinut licenţă pentru frecvenţa disponibilizată 107,5 MHz din Ceadârlunga. Postul a obţinut, de asemenea, frecvenţele disponibile din Chişinău, Bălţi, Ocniţa, şi Ungheni.

CCA a oferit licenţe pentru frecvenţe disponibile din Cahul, Ungheni Drochia şi Ştefan Vodă postului „Radio 10”.

„Radio Plai” a obţinut licenţă pentru o frecvenţă disponibilă din Briceni.

Solicitat de Info-Prim Neo să se pronunţe asupra modului de repartizare a frecvenţelor, deputatul Anatol Ţăranu, prezent la şedinţă, a menţionat că membrii CCA în şedinţele publice confirmă doar deciziile luate în prealabil. Potrivit sursei citate, ingerinţa politică în activitatea CCA este una evidentă, mereu prezentă. Anatol Ţăranu susţine că aceste lucruri au loc din cauza viciilor şi inexactităţilor plasate în textul legii, atunci când s-a adoptat componenţa CCA care este constituită din reprezentanţi ai anumitor partide politice. Potrivit lui Ţăranu, este absolut evident că majoritatea membrilor CCA reprezintă interesele partidului majorităţii parlamentare, astfel că pluralismul spaţiului mediatic din R. Moldova este grav afectat. Anatol Ţăranu crede că Codul audiovizualului trebuie să fie modificat şi îmbunătăţit substanţial. „Până când nu este efectuată o asemenea schimbare, ingerinţa politică îşi va face în continuare simţită prezenţa în activitatea CCA”, a concluzionat deputatul.

Sursa: http://info-prim.md

Print