FroSat >> Noutati >> Sumar de noutati

[02.04.2010] Eugen Sârbu, directorul general al companiei „Focus Sat”: Până la finele anului intenţionăm să ajungem până la 35 mii de abonaţi

autor: Interviu realizat de Tatiana Marcu
Sectorul de telecomunicaţii şi informatică este unul dintre cele mai dinamice din R. Moldova, care este situaţia pe segmentul TV digital prin satelit pe care activaţi?

În R. Moldova Focus Sat este prima şi la moment unica companie care prestează servicii TV digital prins satelit. Mai există companii care prestează astfel de servicii, dar nu au licenţe pe teritoriul Moldovei. Piaţa este demult pregătită pentru TV digital prin satelit, însă a fost deservită doar de companii care prestau servicii TV prin cablu. De fapt, piaţa ţintă a companiei Focus Sat sunt regiunile unde reţelele de televiziune prin cablu nu reuşesc să emită, în special în zonele rurale. În Republica Moldova avem ca partener strategic cea mai mare reţea TV prin cablu – Sun Communications, care deserveşte zonele urbane, cu o densitate mare de populaţie. În zonele urbane, TV prin cablu este mai economic fezabilă, însă noi deservim regiuni unde televiziunea prin cablu nu este suficient de dezvoltată. În prezent în Moldova activează circa 160 companii TV prin cablu.

Care sunt rezultatele pentru anul 2009? Care sunt prognozele pentru 2010?

Deşi compania Focus Sat şi-a început activitatea în anul 2007, până în luna noiembrie 2009, a fost într-o fază de stagnare. Pe parcursul acestei perioade am înregistrat doar circa 2000 de clienţi, din cauza ofertelor neadecvate pieţei, marketing, si alte probleme interne cu care s-a ciocnit administratia companiei. În luna noiembrie 2009 au fost implicati noi investori in rindul asociatilor companiei Focus Sat şi s-a efectuat o reorganizare. Astfel, am avut posibilitatea să ne dezvoltăm mai rapid, să extindem grila de posturi TV pentru toată ţara. Respectiv, creşterea numărului de clienţi a fost mai rapidă. In perioada noiembrie-februarie, numărul abonaţilor a crescut rapid, ajungând la 1500 persoane lunar. Începând cu luna martie curent, am început o campanie de promovare, care a condus la conectarea a câte 90-100 clienţi zilnic.

Până la finele anului 2010 intenţionăm să ajungem până la 35 mii de clienţi.

Cât la sută din clienţi sunt din municipiul Chişinău şi câţi din celelalte localităţi ale R. Moldova?

Aproximativ 30% sunt din capitală şi ceilalţi din alte localităţi ale ţarii.

Ce investiţii intenţionaţi să faceţi în anul curent? Spre ce vor fi orientate majoritatea investiţiilor?

Pentru anul 2010 sunt preconizate investiţii în valoare de 2 mln euro, care vor fi orientaţi în dezvoltarea companiei: procurarea şi instalarea echipamentelor, marketing, extinderea grilei de posturi şi majorarea numărului de clienţi.

În opinia DVS, care este concurentul nr. 1 al companiei Focus Sat? Care sunt prognozele pentru următorii ani în ceea ce priveşte concurenţa?

Cu regret, concurenţii nr. 1 sunt operatorii care activează ilegal pe aceeaşi nişă cu noi şi au numeroase încălcări ale legislaţiei. Astfel, aceştia economisesc pentru unele cheltuieli legale, stabilesc un preţ mai mic pentru pachetele TV, însă calitatea emiterii este joasă.

Strategia noastră de luptă cu concurenţa neloială este de a oferi clienţilor un serviciu mai bun şi avantajos. Totodată, dorim ca informaţia despre compania noastră să ajungă la cât mai mulţi clienţi din Moldova.

Care este rentabilitatea investiţiilor pe segmentul de piaţă în care activaţi?

Investiţiile pe care le-am făcut şi le vom face în compania noastră, sperăm să le recuperăm până în anul 2013.

Care este volumul pieţei şi cota de piaţă a companiei Focus Sat?


60% din intreaga populatie a Republicii Moldova locuieste in zone rurale ce prezinta aproximativ 680 mii de locuinte. Aceasta zona este foarte slab acoperita de retele de televiziune prin cablu, iar in cele mai dese cazuri unica sursa pentru vizionarea televiziunii sunt antenele de satelit piratate. Acestea nu pot oferi nici unul din posturile autohtone, iar posturile TV de rating se codeaza frecvent. Situatia este similara si in sectorul privat urban ce prezinta aproximativ 100 mii de locuinte aditionale. Focus Sat este solutia perfecta pentru aceste persoane.

La moment, cota de piaţă a companiei Focus Sat este foarte mică, pentru că am început să fim mai activi doar din luna noiembrie 2009. Oferta curenta a companiei de a conecta orice abonat in Republica Moldova absolut gratuit va schimba esential prezenta noastra pe piata.

Ce proceduri de fidelizare a clienţilor utilizaţi? Cum identificaţi gradul de satisfacţie a clienţilor?

Cel mai important este faptul că creşte numărul de clienţi care devin abonaţii noştri şi nu există care pleacă. Pachetele TV sunt extinse în fiecare lună.

Mizaţi pe unele posturi TV care nu sunt incluse în pachetele concurenţilor?

La moment mizăm pe posturile TV străine, care nu sunt la concurenţii noştri, cum ar fi: Discovery, RTR. Avem o platformă care este bazată pe grila a Focus Sat România, care include numeroase posturi TV româneşti.

Care sunt, în opinia DVS, principalele probleme pe piaţa internă a televiziunii prin satelit şi cum pot fi acestea soluţionate?

Cea mai mare problemă este concurenţa neloială. Reţelele de televiziune prin satelit care economisesc pe unele evaziuni fiscale, licenţa pentru emiterea unor posturi TV. Totodată, în fiecare lună, aceste companii colectează bani „cash” de la clienţi săi, pentru prestarea serviciilor TV. Astfel, declară la autorităţi un număr mai mic de clienţi.

Cu ce probleme se confruntă potenţialii clienţi ai Focus Sat?

Instalatorii noştri sunt bine instruiţi şi le explică totul amănunţit potenţialilor clienţi, pentru ca aceştia pe viitor să nu întâmpine probleme.

Cum vedeţi piaţa peste 5-10 ani, care sunt prognozele Dvs. pe termen lung?

În cinci ani vor mai intra pe piaţa din R. Moldova şi alţi operatori pe segmentul TV digital prin satelit, cu ajutorul cărora sper să facem un parteneriat pentru a ne putea lupta cu concurenţa neloială. În următorii ani sectorul de telecomunicaţii şi informatică se va dezvolta foarte rapid, iar pe lângă televiziune digitală prin satelit vor apărea şi alte oferte.

Focus Sat din Moldova, este companie membră a grupului UPC, la fel ca şi cea din România? Care sunt planurile acestui grup pentru Moldova?

Focus Sat din Moldova nu este membră a grupului UPC, deşi iniţial a avut tangente cu compania Focus Sat din Romania. Fondatorii acesteia au decis să vândă afacerea lor din România grupului UPC, iar reprezentanţa din Moldova a fost reorganizată şi s-au făcut investiţii din partea unor parteneri noi. Astfel, s-a decis ca Focus Sat din Moldova să fie un proiect independent de cel din România.

Peste 10 ani Focus Sat va deveni o companie de succes

De ce aţi devenit un conducător? Ce factori au impulsionat decizia Dvs.?

Până a ajunge la această funcţie, am activat ca manager la compania Sun Communications. Oportunitatea de a deveni director general a companiei Focus Sat, a apărut în momentul reorganizarii din Noiembrie 2009. Propunerea mi s-a părut interesantă şi am văzut perspectivă în această companie.

Succesul cel mai memorabil.

Un succes foarte mare sunt studiile pe care le-am făcut în SUA. Am absolvit două facultăţi într-o universitatea prestigioasă din Statele Unite ale Americii.

Unde şi cum vă vedeţi peste 10 ani?

Republica Moldova are un mediu de afaceri extrem de dinamic si aceasta a fost una din cauzele principale pentru care am decis sa ma intorc din Statele Unite. Nu pot spune cu precizie ce voi face peste 10 ani si defapt acest lucru imi place nespus.

Ceea ce priveste compania Focus Sat, sunt singur că in viitorul cel mai apropiat aceasta va deveni o companie de succes în Republica Moldova, în ceea ce priveşte segmentul de piaţă pe care activăm.

La domiciliu, sunteţi conectat la Focus Sat? Achitaţi factura sau totul e gratis?

Sunt conectat la Focus Sat. Pentru angajaţii companiei pachetul TV este gratuit.

Cum vă relaxaţi în afara orelor de muncă?

Pe parcursul săptămânii practic sportul şi cind am mai mult timp, incerc sa ma vad si cu prietenii. Weekend-urile sunt mai diverse caci nu iubesc monotonia.

Sursa: http://www.eco.md

Print