Presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Corneliu Mihalache a prezentat joi, 5 iulie, in Parlament raportul de activitate al institutiei pe anul 2006. Activitatea CCA in unele domenii si presedintele acestuia au fost criticati dur de deputati din opozitie, dar sustinuti de legiuitorii comunisti.
In raport se mentioneaza ca una din preocuparile CCA a fost monitorizarea si sanctionarea radiodifuzorilor care au admis in programele lor scene de violenta si pornografie, ce pot afecta dezvoltarea fizica si psihica a consumatorilor, in special a minorilor.
Totodata, CCA recunoaste ca in anul 2006, nu au fost inregistrate progrese semnificative in ceea ce priveste impartialitatea, exprimarea pluralista de idei si opinii si folosirea mai multor surse de informare, in mod special la televiziunea publica Moldova 1.
La capitolul protejarii culturii si limbii de stat, raportul CCA a constatat de asemenea mai multe lacune ale audiovizualului autohton, in special fiind mentionati radiodifuzorii TeleDixi, Autoradio, Europa Plus, care au neglijat acest aspect. In functie de natura si gravitatea abaterilor pe care le-au admis titularii de licente, CCA a aplicat avertizari publice si alte sanctiuni prevazute de legislatie, se mai spune in raport. Mihalache s-a referit in cadrul interventiei sale si la alte domenii de activitate a CCA.
Deputati din opozitie au adresat mai multe intrebari ce tin de probleme in domeniul audiovizualului, atestate in ultima perioada de timp.
Parlamentarul Ivan Banari a solicitat explicatii privind decizia CCA de a nu acorda licenta portului de radio „FM 103.5” din Balti, care, potrivit lui, era un post ascultat si cu o echipa profesionista. Mihalache a declarat ca aceasta a fost decizia colectiva a tuturor membrilor CCA.
Intrebat de Anatol Onceanu cine i-a dat dreptul de a solicita Consiliului municipal Chisinau sa privatizeze prin vanzare fostele posturi publice municipale de radio si TV, Mihalache a raspuns ca a expediat doar o scrisoare de recomandare.
Mai multi deputati au formulat intrebari privind actiunile intreprinse de CCA pentru imbunatatirea calitatii activitatii Companiei „Teleradio-Moldova”, s-au referit la existenta „haosului” in audiovizual, fapt remarcat si de misiunile internationale.
In raspunsurile sale, Mihalache a invocat timpul scurt de cand CCA activeaza in noua componenta, modul colegial de adoptare a deciziilor, faptul ca de activitatea TRM trebuie sa se ocupe in mod nemijlocit Consiliul de Observatori, totodata mentionand ca, in opinia sa, situatia de la institutiile publice in ultimul timp s-a imbunatatit. Deputatii din opozitie s-au declarat nemultumiti de raspunsurile primite, iar Gheorghe Susarenco a citat un vers dintr-un cantec rusesc – „kakim ti bil, takim ti i ostalsea” (cum ai fost, asa ai si ramas).
Potrivit deputatului Leonid Bujor, si dupa aprobarea noii componenete a CCA si a CO, televiziunea publica „Moldova 1” continua sa promoveze doar politica partidului de guvernamant, iar PCRM exercita controlul si dictatul asupra audiovizualului si a TRM, in mod special. Intr-o declaratie data citirii de la tribuna Legislativului, Bujor a cerut neadmiterea mentinerii, in viitor, a postului „M 1” in calitate de sectie de propaganda a PCRM si considera ca ar fi onorabil ca Mihalache sa-si prezinte demisia sau sa-si suspende activitatea pana la solutionarea problemelor ce tin de fostele posturi publice municipale si a cazului in care cativa membri ai Consiliului sunt suspectati de luare de mita.
Pe de alta parte, deputatul comunist Vladimir Dragomir a declarat ca fiecare partid aprecizaa activitatea CCA din punctul sau de vedere, atragand atentia deputatilor ca noua componenta a Consiliului activeaza de putin timp, insa a infaptuit deja unele lucruri bune, dar si recunoscand totodata ca in unele domenii activitatea autoritatii de reglementare ar trebui sa fie mai accelerata.
Parlamentul a aprobat hotararea asupra raportului cu privire la activitatea CCA cu votul deputatilor comunisti si crestin-democarti.
Info-Prim Neo
Sursa: http://azi.md
Print
|