Au oprit parada
autor: Raisa LOZINSCHI
Au câştigat frecvenţa cu acoperire naţională pe care era retransmis postul public de la Bucureşti TVR1 şi acum s-au apucat să umble la programele în care apare conducerea României. Sâmbătă, marea majoritate a basarabenilor nu a putut vedea parada militară de la Bucureşti dedicată Zilei Naţionale a României. Conducerea postului „2Plus”, care a găsit de cuviinţă să pună pe post un film rusesc la acea oră, susţine că la mijloc au fost nişte „motive tehnice”.
Marea majoritate a basarabenilor a fost privată, sâmbătă, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, să vadă în direct parada militară de la Bucureşti dedicată acestei sărbători. La acest eveniment participa toată conducerea României. Postul de televiziune de la Chişinău – „2Plus”, care a preluat reţeaua nr. II de stat pe care era retransmis anterior postul public din România TVR1 şi s-a obligat să retransmită „Antena Internaţional”, a găsit de cuviinţă să pună pe post în acel moment filmul „Troia” după ce l-a mai difuzat şi vineri seara. Parada a putut fi urmărită doar la TVR Internaţional, retransmis de „Eu TV”, post care are o acoperire nesemnificativă pe teritoriul R. Moldova.
Sâmbătă, 1 decembrie. Ziua Naţională a României. Dis-de-dimineaţă, posturile TV de la Bucureşti au început să comenteze evenimentul şi să dea legătura în direct în Piaţa în care se făceau ultimele pregătiri pentru parada militară. Postul „2Plus” care a preluat reţeaua de stat nr. II cu acoperire naţională şi căruia i s-a permis să retransmită „Antena Internaţional” de la Bucureşti, a pus pe post un film rusesc cu subtitrare în limba română. Ulterior, când tocmai câteva posturi de televiziune de la Bucureşti, printre care TVR1, Antena1, Realitatea ş.a., încep retransmiterea în direct a paradei militare dedicate Zilei Naţionale a României, „2Plus” repetă filmul „Troia” pe care îl plasase şi în seara din ajun (!). De Ziua Federaţiei Ruse, cei care retransmit „ORT”-ul rusesc în R. Moldova nu au procedat la fel cu parada militară de la Moscova.
Grila nu prevede
De când Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) i-a aprobat grila de emisie şi i-a permis să retransmită „Antena Internaţional”, „2Plus” nu a început încă să difuzeze emisiuni proprii (are la dispoziţie aproape un an până s-o facă – n.r.) şi nici nu a suprapus în timpul zilei filme pe transmisiunea postului de la Bucureşti. Tocmai sâmbătă a găsit momentul! Potrivit grilei de emisie a postului „2Plus” pentru zilele de sâmbătă şi duminică, aprobată de CCA la 20 noiembrie curent, emisiunile proprii urmează să fie în intervalul 8.30 – 9.20 (program pentru copii) şi apoi de la 13.00 – 14.40 (program folcloric, ştiri şi program cognitiv). Deci, în intervalul de timp dintre ora 11.00 şi 13.00, când a fost retransmisă şi parada militară, „2Plus” nu trebuia să intervină cu „programe proprii”, conform grilei de emisie.
Motive tehnice?
Potrivit documentului aprobat de CCA, „în grila de emisie a postului de televiziune „2Plus” pot interveni modificări menite să extindă spaţiul oferit programelor proprii, autohtone şi europene”. Atenţie! Programe proprii, nu filme ruseşti! Solicitat de JURNAL, Răzvan Paveliu, directorul postului „2Plus”, a motivat „interzicerea” paradei prin „lucrări de profilactică”. „Din motive tehnice, că altfel ar fi stat ecranul gol”, ne-a spus Paveliu (!).
„O să mai avem surprize”
Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice (APEL), a declarat pentru JURNAL că acest post de televiziune „2Plus” nu a selectat întâmplător unul dintre posturile irelevante de la Bucureşti şi pe viitor o să avem, probabil, şi alte „decupări” din programul „Antena Internaţional” ale unor emisiuni care nu convin, eventual, autorităţilor de la Chişinău. „Presupun că acest post TV nu are responsabilitate pentru obligaţiile pe care şi le-a asumat atunci când a depus un dosar de participare la concurs pentru o reţea cu acoperire naţională. Nu mă mir şi cred că o să mai avem surprize de acest gen când în program va fi anunţată una, dar la ecran o să vedem alta”, este de părere Dorogan.
Sursa: http://www.jurnal.md
Print
|