autor: Mariana RAŢĂ
Comuniştii sunt darnici cu cei care îi slujesc. Pentru propaganda pe care le-o face zi de zi postul de televiziune NIT, puterea i-a răsplătit cât se poate de generos. Le-a „dăruit” recent licenţă pentru trei posturi noi, pentru a se extinde, şi o clădire întreagă cu nouă etaje, pentru a deschide studiouri noi. Controversata clădire a guvernului de pe şos. Hânceşti 53, din care acum trei ani a fost evacuat Biroul Naţional de Statistică şi ceilalţi chiriaşi, cu excepţia NIT, se pare că a fost nu demult scoasă spre privatizare. Evident, nu e greu să ghicim pe mâna cui va încăpea aceasta.
Posturi tv noi pentru NIT
Campania electorală pentru anul 2009 a început deja, neoficial, pentru comunişti. Despre acest fapt vorbesc toate mârşeveniile lansate zilnic de actuala putere la adresa adversarilor săi politici, prin intermediul postului de televiziune NIT. Iar pentru ca „tunurile” lui Voronin să bată bine şi cât mai departe, guvernanţii le dotează cu dărnicie. Vinerea trecută, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis să-i acorde postului de televiziune NIT licenţă pentru utilizarea a trei posturi noi – la Străşeni, Mândreştii Noi şi Leova. Pentru canalele respective alături de NIT a concurat şi postul TV „Elita” din Rezina, dar, cu votul a cinci din cei şapte membri CCA, NIT a câştigat concursul. După obţinerea acestora, circa 80% din populaţia republicii va avea acces la postul comunist de televiziune. O asemenea acoperire nu are în R. Moldova niciun post de televiziune privat.
Doi ani au fost chiriaşi ilegali
Pe lângă aceste trei posturi tv, se pare că NIT va obţine în viitorul apropiat un dar mult mai semnificativ, clădirea de pe şos. Hânceşti 53, unde închiriază în prezent spaţii. De mai bine de doi ani de zile, NIT este singurul chiriaş din această clădire (cu nouă etaje!) aflată la balanţa guvernului. Încă la sfârşitul lui 2005, JURNAL scria despre scandalul apărut în jurul imobilului de la această adresă. Atunci, Direcţia generală pentru administrarea clădirilor guvernului (DGACG) le ceruse tuturor instituţiilor care închiriau spaţii în această clădire să elibereze încăperile şi să plece. Cu mare zarvă, fusese evacuat şi Biroul Naţional de Statistică, care a fost ulterior mutat într-o clădire aproape avariată de pe str. Grenoble. Şi postul de televiziune NIT fusese atunci avertizat să plece până la sfârşitul lui 2005, dar au trecut de atunci mai bine de doi ani şi NIT tot în aceeaşi clădire se află. Din câte se pare, autorităţile nu s-au ostenit nici să se adreseze în instanţa de judecată pentru a obliga postul de televiziune să se conformeze solicitării DGACG, deşi ar fi trebuit să o facă.
Datorează statului opt milioane pe an
Din păcate, nu am reuşit să aflăm care este suma pe care o plăteşte NIT pentru chiria imobilului. Or, tot ce ţine de clădirea de pe şos. Hânceşti 53 este considerat tabu la DGACG. Însă, potrivit documentelor, până a rămâne singuri în această clădire, NIT închiria acolo spaţii cu suprafaţa totală de 642,9 m. p., ceea ce reprezintă un etaj. Surse din cadrul DGACG ne-au comunicat că, în conformitate cu tarifele stabilite de stat, arenda unui metru pătrat în spaţii din clădirile ce aparţin guvernului costă 1358 de lei pe an. În aceste condiţii, chiria întregului bloc ar fi trebuit să îl coste pe NIT aproape 8 milioane de lei pe an. Ceea ce ni se pare un lux pentru un post de televiziune din R. Moldova.
Totuşi, condiţiile acestea, se pare că avantajează atât Guvernul, cât şi NIT-ul, pentru că la întrebarea dacă este posibil de a arenda spaţii în clădirea de pe şos. Hânceşti 53, şeful adjunct al DGACG, Nicolae Malacinschi, ne-a comunicat că încăperi libere pe această adresă nu sunt.
Surse din cadrul DGACG, care au solicitat anonimatul, ne-au comunicat însă că pe şos. Hânceşti 53 nu se dau în arendă spaţii pentru că imobilul a fost scos la privatizare (!). JURNAL a încercat să afle mai multe detalii despre aceasta de la Malacinschi, însă funcţionarul a refuzat să ne vorbească.
Sursa: http://www.jurnal.md
Print
|