Cel mai mare furnizor de servicii TV prin cablu din R. Moldova, „SUN TV Communications”, a fost amendat cu 5400 de lei marţi, 10 februarie, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru că nu şi-a respectat angajamentul de a oferi 71 de canale în reţeaua sa din oraşul Cahul. SUN TV a început să presteze servicii la Cahul la 1 septembrie 2008, dar, în urma unui control recent, CCA a stabilit că operatorul oferă doar 45 de canale din cele 71 promise, transmite Info-Prim Neo.
Juristul SUN TV, Anatol Albin, a explicat că firma nu-şi poate onora angajamentul din motive tehnice şi de marketing, dar nu a dat detalii. La 16 iunie, 2008, SUN TV a fost avertizat de CCA pentru încălcări similare la Bălţi. Mai mult, SUN TV nu a informat CCA cu 72 de ore în prealabil despre începerea emisiei la Cahul, deşi regulamentul CCA prevede acest lucru. Membrul CCA, Valeriu Soltan, a insistat însă că această neconformare nu merită avertizare, şi s-a abţinut în momentul când ceilalţi membri CCA au votat pentru sancţionarea SUN TV.
Potrivit Codului Audiovizualului, CCA poate aplica gradual diferite tipuri de sancţiuni: de la avertizare până la retragerea licenţei de emisie.
Tot marţi, CCA a decis să suspendeze licenţa de emisie prin satelit a postului DTV, după ce acesta nu a emis timp de 45 de zile „din motive financiare”, a explicat directorul postului, Ion Terguţă. Deşi CCA putea retrage licenţa DTV, membrii săi i-au suspendat-o până la 1 iulie, 2009, împotrivă pronunţându-se Valeriu Soltan. „Este foarte dificil să te menţii pe piaţă având doar o frecvenţă prin satelit. După trei ani de negocieri, SUN TV aşa şi nu a acceptat să ne transmită prin cablu”, a spus Ion Terguţă. Potrivit Codului audiovizualului, operatorii moldoveni sunt obligaţi să transmită serviciile radiodifuzorilor din ţară.
Anume lipsa radiodifuzorilor moldoveni din lista de canale prin cablu a operatorului „Truc-3” din Cahul a nemulţumit câţiva membri CCA, astfel că autorizaţia acestuia nu a fost prelungită. „Unde sunt radiodifuzorii autohntoni: NIT, Euro TV, 2 Plus?” s-a întrebat Valeriu Soltan. „Aveţi doar ProTV şi TV7”, a adăugat colegul său, Corneliu Mihalache.
Consiliul a respins un nou proiect de grilă de emisie elaborat de postul de radio „Ploaia de Argint”, pe motiv că ar conţine prea puţine emisiuni proprii şi în limba română. CCA a eliberat licenţă de emisie unui canal TV de divertisment „Top One” al companiei „Studio Center Group” care urmează să înceapă emisia peste 10 luni, raportând ca va investi un buget de 2 milioane de euro. Aceste şi alte decizii adoptate de CCA în şedinţa din 10 februarie vor fi publicate în „Monitorul Oficial”.
Sursa: http://info-prim.md
Print
|