Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a aplicat aceeaşi sancţiune mai multor staţii TV din Chişinău, deşi majoritatea membrilor au căzut de acord asupra diferenţei de gravitate în încălcările comise de radiodifuzori. CCA a monitorizat de la 13 februarie până la 10 martie felul în care Moldova 1, NIT, N4, TVC 21, Eu TV, Pro TV şi TV 7 au reflectat campania electorală în buletinele de ştiri şi a avertizat marţi, 24 martie, aceste staţii pentru deficienţe în asigurarea pluralismului socio-politic.
Avertizarea este cea mai blândă sancţiune din cele cinci care pot fi aplicate de CCA. Membrii consiliului au votat să aplice aceeaşi pedeapsă atât televiziunii NIT care nu a dorit să acorde dreptul la replică unui concurent electoral, cât şi pentru Eu TV care a satisfăcut cererea partidului, dar şi posturilor Pro TV, TV7 sau TVC21 vinovate de încălcări mai mici. „Îmi pare rău că NIT nu ştie că există un regulament”, a declarat membrul CCA, Ludmila Vasilache, având în vedere Regulamentul Comisiei Electorale Centrale cu privire la reflectarea campaniei electorale. „Nu ştiu de ce reporterii de la NIT consideră că ei trebuie să comenteze ştirile”, a mai spus Vasilache.
„Absolut toţi radiodifuzorii monitorizaţi încalcă legislaţia, dar trebuie de remarcat că de la campanie la campanie avem nişte mass-media tot mai pluraliste”, a spus un alt membru CCA, Corneliu Mihalache. „Dar pluralimsul este un ideal greu de atins”, a accentuat Mihalache.
Televiziunile din Chişinău sunt monitorizate la capitolul reflectării alegerilor şi de societatea civilă: Asociaţia Presei Independente (APEL) şi Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) . Potrivit rezultatelor monitorizărilor acestor instituţii, radiodifuzorul plătit de contribuabili, Moldova 1, împreună cu cei privaţi NIT şi N4, favorizează Partidul Comuniştilor (PCRM), Eu TV – ; PPCD, şi toate cele patru defavorizează oponenţii politici ai celor două partide. Cu unele abateri, Pro TV, TV7 şi TVC21 încearcă să respecte principiile profesionale şi etice în mediatizarea concurenţilor electorali, arată rezultatele cercetărilor efectuate de societatea civilă. (IPN)
Sursa: http://www.jurnal.md
Print
|