CANALE TV SATELIT IPTV FORUMURI
đóńńęčé romana english 





[26.09.2009] Codul Audiovizualului va fi modificat

autor: Svetlana Corobceanu
Reprezentanţii Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, sport şi mass-media caută soluţii de îmbunătăţire a Codului Audiovizualului. Corina Fusu, preşedinta acestei comisii, a declarat pentru JURNAL că împreună cu juriştii din Parlament, reprezentanţi ai ONG-urilor specializate în domeniul audiovizualului, caută soluţii pentru a înlătura lacunele din Codul Audiovizualului, urmărind, în special, depolitizarea Consiliului de Observatori de la Compania publică “Teleradio Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. APEL continuă să monitorizeze situaţia de la Moldova 1. Potrivit lui Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice, deşi ştirile au un caracter mai echilibrat, postul public de televiziune rămâne a fi un post angajat, iar conducerea acestuia utilizează programele de ştiri drept un teren de promovare a propriilor interese şi de răfuială cu unii actori care nu-i convin.

Cenzură şi dezinformare

“Consiliul de Observatori al “Teleradio Moldova”şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt excesiv de politizate şi de-a lungul anilor au demonstrat că nu-şi exercită atribuţiile de garant al apărării interesului public în domeniul comunicării audiovizuale. Acest fapt a dus la aplicarea cenzurii şi dezinformarea opiniei publice de către partidul de guvernământ. Zilele acestea, organizăm mai multe şedinţe pentru a găsi soluţiile necesare pentru ca în urma modificărilor propuse să avem un radiodifuzor cu adevărat public”, a spus Corina Fusu.

La rândul său, Leonid Bujor, vicepreşedintele comisiei, constată că radiodifuzorul public continuă să dezinformeze publicul. “Responsabilitatea pentru acest lucru revine conducerii IPNA “Teleradio Moldova” care de-a lungul acestor ani a obligat conducerea departamentelor să acţioneze în favoarea partidului de guvernământ. Cândva blocul “Moldova Democrată” a propus un proiect de lege elaborat de specialişti în materie, în spiritul experienţei europene. Dar coaliţia roş-oranj l-a respins şi a aprobat proiectul de lege propus de PPCD şi PCRM; ca rezultat, au politizat această instituţie şi au folosit-o ca pe un instrument de propagandă. Acum, analizăm Codul Audiovizualului ca să venim cu propuneri care vor îmbunătăţi activitatea acesteia”, a spus el.

Potrivit lui Alexandru Dorogan, preşedintele Asociaţiei Presei Electronice, Uniunea Europeană în cadrul celor două campanii electorale a formulat obiecţii clare faţă de comportamentul radiodifuzorului public din R. Moldova. “Noi acum nu avem serviciu public. Comisia trebuie să atragă atenţia că există probleme grave la capitolul responsabilizarea autorităţii de reglementare a audiovizualului. De asemenea, nu avem mecanisme de responsabilizare a Consiliului de Observatori în faţa legii şi nici de responsabilizare a administraţiei serviciului public. Să ne întrebăm: societatea civilă are dreptul să supravegheze activitatea radiodifuzorului public prin intermediul Consiliului de Observatori? Dar acest CO în perioada cât a existat n-a influentat activitatea audiovizualului şi a avut foarte puţine activităţi. Prin urmare, dacă publicul nu este mulţumit, cum poate fi tras la răspundere CO pentru faptul că nu-şi îndeplineşte obligaţiile? Sunt întrebări la care Comisia ar trebui să propună soluţii. Codul Audiovizualului nu are mecanisme clare, la capitolul funcţii, obligaţii şi responsabilităţi găsim doar câteva propoziţii. Pe când legislaţia trebuie să stabilească clar cine, în ce mod şi de către cine poate fi tras la răspundere astăzi pentru încălcarea prevederilor Codului Audiovizualului, pentru a asigura în mod prioritar satisfacerea interesului public, a echilibrului şi a pluralismului politico-social, şi de a oferi consumatorului de programe accesul la evenimente de importanţă majoră”, a mai spus preşedintele APEL.


Instrumente de propagandă

Este de remarcat că multiple rapoarte de monitorizare efectuate de către APEL, care au semnalat în aceşti ani că posturile publice cu acoperire naţională Moldova 1 şi Radio Moldova au fost transformate în instrumente de manipulare şi propagandă în beneficiul Partidului Comuniştilor, au fost ignorate de Consiliul de Observatori, acesta din urmă neglijându-şi rolul de apărător al interesului public.

Potrivit Doinei Costin, jurist la Centrul de Jurnalism Independent, doar CCA este competent să monitorizeze şi să sancţioneze radiodifuzorul public. Această structură vine să prezinte în faţa Parlamentului raportul de activitate, iar Parlamentul poate da aprecieri. Amintim că Parlamentul poate desemna membrii Consiliului de Observatori. În prezent, au expirat mandatele a trei membri din nouă. CCA va anunţa un concurs public prin intermediul căruia va selecta candidaţii, iar Parlamentul va alege trei persoane din acestea.

Sursa: http://www.jurnal.md

Print
 

Noutati:

Íĺ íŕéäĺí ěŕňĺđčŕë ńîăëŕńíî ęđčňĺđčţ!



NOUTATI ASEMANATOARE...

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[28.01.2016] CCA a lansat concursul pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A

[10.01.2016] ÎS „Radiocomunicaţii” a obținut licenţa pentru crearea şi operarea celui de-al doilea multiplex de televiziune digitală cu acoperire naţională

[19.10.2012] UEFA a oferit drepturi exclusive pentru difuzarea UEFA Champions League companiei Prime TV

[15.10.2012] CTC își schimbă formatul

[19.07.2012] Postul PublikaTV și PublikaFM cresc văzând cu ochii. Curând, foarte curând, PublikaTV va fi urmărită pe întreg teritoriul țării, nu doar prin satelit ci și prin eter.

[13.07.2012] Fără publicitate locală în programele tv retransmise

[10.04.2012] Sediul unui post TV local a fost vandalizat

[07.04.2012] Marian Pocaznoi: CCA se uita dupa net

[07.04.2012] Televiziunea NIT nu mai emite

[10.08.2011] Toamnă cu surprize la Jurnal TV

[21.04.2011] Prime, Moldova 1 şi NIT - lideri naţionali la audienţă în prime time

[18.04.2011] Insuficienţa de mijloace bugetare – bariera in activitatea companiei interstatale de televiziune «Mir»

[14.03.2011] EuroTV s-a relansat pe 8 Martie
 
NOUTATI RECENTE...

[18.02.2020] Primul Canal de Televiziune Creștin-Ortodox din Republica Moldova NIKA TV a primit Licența de la CA

[11.11.2018] ”Orhei TV” și ”Televiziunea Centrală”, lansate în Orhei!

[07.02.2018] Convertoare pentru televiziunea digitală terestră vor fi oferite gratuit familiilor defavorizate

[07.02.2018] TVR MOLDOVA, singurul post de televiziune din Republica Moldova care va transmite Jocurile Olimpice de Iarnă 2018

[05.01.2018] Când va fi lansat ultimul sezon al serialului "Game of Thrones". Anunţul HBO

[27.07.2017] Realitatea TV își suspendă activitatea

[03.11.2016] În Moldova a fost lansată Televiziunea Digitală Terestră: primele 8 programe pot fi recepționate de 80% din populație

[18.05.2016] MediaRing cu Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

[29.04.2016] Compania „Teleradio-Moldova” a obţinut licenţa pentru Moldova 2

[01.04.2016] Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 01 aprilie 2016, în şedinţă publică, în cadrul căreia a desfăşurat bilanţul Concursului pentru suplinirea capacităţii disponibile a Multiplexului A
Rambler's Top100 Rambler's Top100
: Home :: Articole :: Satelit :: Forumuri :: Canale :: Terestrial :: IPTV :: Noutati :: Contacte :