Centrul Pentru Jurnalism Independent a lansat astăzi, 21 aprilie, primul studiul naţional de audienţă a mass-media din Republica Moldova, elaborat în perioada 1 martie -1 aprilie 2011 de către Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău.
Cercetările, concepute ca măsurători ale performanţei mediilor locale şi naţionale de comunicare radio, TV, presă scrisă, au demonstrat că presa regională este mult mai afectată decât cea urbană.
Metoda de măsurare a audienţei folosită a fost cea de City Media care se realizeată prin intervievare directă, faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor, de către operatori instruiţi, pe baza procedurii creion şi hârtie.
Măsurarea audienţei posturilor radio/TV a fost realizată pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă (Day After Recall), la care apelează cele mai multe din sistemele de măsurare existente pe plan internaţional. În vederea înregistrării cât mai corecte a secvenţelor de ascultare/vizionare a posturilor în ziua precedentă, respondenţii sunt asistaţi prin reconstituirea principalelor activităţi desfăşurate de ei în cursul zilei precedente interviului, în raport cu care vor fi înregistrate intervalele de ascultare, precum şi cu lista posturilor de radio.
Măsurarea audienţei ziarelor şi revistelor s-a efectuat pe baza metodei citirii recente (Recent reading). Respondenţii sunt asistaţi la identificarea publicaţiilor citite/răsfoite prin sortarea unui set de cartonaşe ajutătoare cu siglele publicaţiilor. Sortarea se realizază pe trei grupe în: publicaţii necunoscute, publicaţii cunoscute după nume dar necitite/răsfoite vreodată, publicaţii citite/ răsfoite cel puţin odată (indiferent când).
Astfel, audienţa TV, zilnică brută pe sfert de oră în intervalul 19-23/ Prime Time Average Quarter Ratings, arată că lider pe piaţă este Prime, urmat de Moldova 1 şi NIT. Pe locul patru este ProTV Chişinău, 5-TNT, 6-Tv7, 8-CTC, 9-N4, 10 -Jurnal TV şi respectiv 11- Publika TV.
Ponderea audienţei în zona rurală este cu mult mai mare decât cea urbană doar la Prime şi Moldova 1, o diferenţă nesemnificativă în acest sens se înregistrează la NIT şi N4. Restul posturilor de televiziune au o audienţă preponderent din zona urbană.
Cercetarea a fost efectuată la comanda CJI pe un eşantion total de 1734 persoane, rezidente în localităţile urbane şi rurale ale RM, cu o eroare maximă de eşantionare de +/-2.6%. Eşantionul a cuprins 64 de localităţi, inclusiv municipiile Chişinău, Bălţi şi Comrat. Eşantionarea s-a făcut pe cote de vârstă şi sex conform datelor obţinute de la Departamentul de Statistică.
Sursa: http://unimedia.md
Print
|