Crearea unei televiziuni nu se produce, in Romania, dupa un tipar. De mai bine de zece ani incoace, unii au pornit cu sume mari si au avut rezultate mai putin decit mediocre, altii au preferat varianta mai putin riscanta, investind putin la inceput, dar modernizind continuu. Unii au facut citeva investitii mari, altii au facut multe si mici. Unii au pornit pe cai mari si au sfirsit vinzindu-si postul, intr-o ultima incercare de a-si recupera macar o parte din investitie, in timp ce altii au preferat sa creasca niste pui pe linga o closca profitabila.
Primele experiente
Marele succes al televiziunii comerciale este, incontestabil, PRO TV. Postul, lansat in 1997, a beneficiat de o investitie initiala de numai doua milioane de dolari, dar a reusit sa se impuna datorita unor strategii de marketing extrem de agresive. Marele avantaj al PRO TV a fost piata relativ libera la acel moment, avind de infruntat doar concurenta Tele 7abc si Antena 1.
Norocul PRO TV a fost si ritmul lent in care s-a dezvoltat Antena 1. Pornita initial ca statie locala, televiziunea lui Dan Voiculescu a avut o crestere lenta, dar constanta si in anii care au urmat lansarii PRO TV, ajungind acum sa fie egalul „fenomenului Pro“.
Pe de alta parte, insa, Tele 7abc a devenit, in doar doi ani de la lansarea din 1994, marea dezamagire a audiovizualului romanesc. Cele 20 de milioane de dolari investiti in aparatura si lansare nu au fost confirmate de o sustinere financiara la fel de puternica, absolut necesara pentru o piata atit de putin dezvoltata. Rarele si neregulatele infuzii de capital, venite din surse care mai de care mai controversate, nu au asigurat supravietuirea postului, despre care, de mai bine de un an de zile, nu se mai aud decit zvonuri.
Pe urmele celor mari
Influenta pe care PRO TV si Antena 1 au ajuns sa o exercite intr-o perioada extrem de scurta a constituit o nada indeajuns de imbietoare pentru altii.
In 1997, Amerom Television, la care actionarul majoritar era Cristian Burci, a lansat Prima TV, adunind o parte dintre vedetele si din personalul PRO TV si Antena 1. Anii care au urmat au dovedit faptul ca noua televiziune fusese infiintata dupa un controversat credit de 18 milioane de dolari pe care firma lui Burci il luase de la Bancorex.
Anul 2001 a adus in Romania inca doua posturi: B1 TV si Realitatea TV. Primul, structurat initial ca un post local pentru zona Capitalei, a incercat, cu pretul citorva milioane de euro, o lansare la nivel national. Chiar si pina in ziua de astazi, singurul produs de succes al televiziunii a fost „Nasul“ lui Radu Moraru. Monotonia audientelor sub 0,5 puncte mai este sparta, uneori, de cite un meci de fotbal din campionatul italian. In ultimele luni, strategii postului s-au orientat catre difuzarea de filme romanesti, ale caror achizitii presupun costuri mult mai mici decit in cazul productiilor straine.
Timp de trei ani, Realitatea TV a insemnat singura televiziune romaneasca de stiri. Cu o investitie initiala de 680.000 de euro si fara concurenta, dezvoltarea sa a fost lenta. Dupa investitii de peste doua milioane de euro in aparatura digitala si o data cu schimbarea conducerii, in 2004, RTV se relanseaza. Profitind de nevoia de informatii a publicului intr-un an electoral, televiziunea se impune si prin asimilarea unor personalitati ale lumii presei.
Cele mai recente lansari
Cei doi frati Micula din Oradea, Ioan si Viorel, nu au stat multa vreme departe de presa. Au investit 20 de milioane de euro in National TV, in 2003, si, un an mai tirziu, inca cinci in N24. Cu toate acestea, rezultatele nu au aparut nici pina acum. Singurele succese se regasesc in weekend, cind National TV inregistreaza virfuri de rating de peste doua puncte in timpul meciurilor de fotbal.
Asociat de numele antrenorului Bela Karoly, Pax TV nu a avut nici un fel de impact pe piata televiziunilor, astfel ca a fost vindut cu 1,2 milioane de dolari catre Anca Vlad, care l-a transformat in Senso. Cu acelasi efect.
Singurele investitii adevarate din ultimii ani sint cele realizate de trustul lui Dan Voiculescu: cele aproximativ 15 milioane de euro investiti la lansarea Antena 3 (ocazie cu care a fost retehnologizata si Antena 1) si alte sase pentru Euforia Lifestyle TV. Trustul spera ca celelalte sase milioane alocate canalului Antena 2 sa aiba efecte vizibile in cursul acestui an.
Variante „la pachet“
Cea mai simpla modalitate de lansare a unui nou brand in televiziune este de a-l construi in jurul unui post deja cunoscut. Cu toate acestea, succesul Acasa TV, o televiziune preconizata initial de nisa, dar devenita una dintre marile posturi romanesti este insa greu de egalat.
Anul 2006 este cel al televiziunilor de business, in lansarea carora se investesc sume cuprinse intre unu si doua milioane de dolari. Un succes exploatat din plin pina acum de Silviu Prigoana este cel al niselor populare: folclor si manele. Investitia initiala intr-un asemenea post este de ordinul a citeva sute de mii de euro, dar veniturile obtinute de la interpretii difuzati amortizeaza investitia in maximum o jumatate de an.
Costuri si cistiguri permanente
Pe linga investitiile initiale legate de dotarea absolut necesara a unui post de televiziune cu oarecare pretentii pe piata, marea incercare prin care trebuie sa treaca orice patron este reprezentata de costurile lunare. Un post de nisa, cum este Realitatea TV, care cumpara rar formate sau productii externe, are cheltuieli de 500.000 de euro lunar. In schimb, o televiziune generalista de mare calibru, cum este PRO TV sau Antena 1, trebuie sa scoata „la bataie“, lunar, aproximativ 1,5-2 milioane de euro, cheltuieli curente.
Desi par enorme, costurile lunare ale televiziunilor sint cu virf si indesat sustinute prin veniturile rezultate din publicitate. Media Fact Book 2004, elaborat de Initiative Romania, arata ca 86% din bugetele de publicitate din anul 2004 au fost directionate catre televiziuni. Cu alte cuvinte, la valoarea rate-cardurilor, posturile TV au inghitit peste 1,8 miliarde de euro. Iar piata este in continua crestere.
Prigoana, mogulul media al Romaniei Cel mai implicat om in media audiovizuala romaneasca nu este, asa cum ar crede multi, unul de talia lui Adrian Sirbu sau Dan Voiculescu, ci tocmai Silviu Prigoana. In ultimii sase ani, acesta a lansat pe piata doar televiziuni de nisa. A devenit cunoscut in 2001, o data cu prima emisie a postului Realitatea TV. A continuat cu Etno TV, Taraf TV, TvSport si Teleshop24. Mai are in stadii mai mult sau mai putin avansate Meteo TV, Cosmos TV, WBS TV si Manele TV si a transformat Sigma TV in Student TV. Printre proiectele radio se numara Etno FM, Taifasuri FM, Sport FM, Manele FM si Taraf FM. Postul cu cel mai mare succes aflat inca in „portofoliul“ magnatului este TvSport, despre care presa ultimelor luni scrie ca ar fi intentionat sa-l vinda lui Adrian Sirbu. Cu toate acestea, Prigoana spune ca singura sa legatura cu „tatucul“ MediaPro este doar contractul de management semnat pentru TvSport.
Sursa: http://www.rdi-sat.com
Print
|