Telespectatorul roman este sarac si urmareste programe de proasta calitate, foarte adesea la un televizor alb-negru. Sau nu?
Aceasta perceptie este demontata, cel putin din punct de vedere tehnic, de ultimele cifre oferite de marii furnizori de cablu din Romania. RDS-RCS a anuntat, in aceasta saptamana, ca numarul abonatilor la serviciul digital prin satelit DIGI TV a ajuns la un impresionant 200.000, cu o crestere la fel de impresionanta de 80.000 de la sfarsitul lui 2005. Ce inseamna asta pentru telespectatorul obisnuit?
In momentul de fata, ca primeste o antena si un decodor digital pe care da ceva mai putin de 2,5 milioane de lei vechi, si poate urmari peste 60 de programe pentru un abonament ceva mai ieftin decat cel de cablu clasic, analog. Deocamdata, tehnologia - numita DTH sau DVB-S - are doar calitatea de a ajunge in zone unde nu exista cablu (cele rurale) si de a oferi un ghid TV electronic asemanator cu teletextul.
Celalalt mare jucator de pe piata de cablu, UPC-Astral, a reactionat anuntand, tot saptamana trecuta, achizitia altei companii de televiziune digitala prin satelit, Focus TV, iar pe piata exista si un al treilea furnizor de astfel de servicii, Max TV.
Dupa evaluarile UPC, piata televiziunii digitale prin satelit numara in jur de 240.000 de abonati. Iata ca in tara in care se stia ca numai TVR ajunge la sate, serviciile digitale insumeaza cam a saptea parte (15a) din abonatii de cablu ai celor doi mari provideri, UPC-Astral (1.300.000) si RCS-RDS (400.000). Viitorul e, ca sa spunem asa, contemporan cu noi.
P.S. Televiziunea digitala va oferi, peste cativa ani, facilitati care par desprinse din filmele SF. Prima dintre ele este asa-numitul EPG - ghid electronic de programe - asigurata deja de providerii existenti. Daca as avea o revista de programe TV as fi foarte atent la ce se intampla cu aceasta facilitate.
22 Aprilie 2006 Iulian Comanescu
Sursa: http://www.rdi-sat.com
Print
|