Câteva ambasade şi organizaţii internaţionale acreditate în Republica Moldova s-au arătat îngrijorate de procesul de reorganizare a instituţiilor publice ale audiovizualului din Chişinău, Radio Antena C şi EuroTV.
Pe de altă parte, mai multe organizaţii media se declară contrariate şi revoltate de modul în care are loc această reorganizare.
Potrivit instituţiilor internaţionale reprezentate la Chişinău, 'procesul de reorganizare nu trebuie nici să rezulte într-o reducere a pluralismului pe piaţa media din Moldova, nici să priveze cetăţenii de un acces la informaţie completă şi imparţială, precum şi la servicii publice, ca, de exemplu, dezbaterile pe marginea politicilor locale'.
Declaraţia este semnată de ambasadele Bulgariei, Cehiei, Franţei, Germaniei, Poloniei, României, Marii Britanii şi Statelor Unite, precum şi de Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău, reprezentantul special al Secretarului General al Consiliului Europei şi Misiunea OSCE în Republica Moldova.
Repetarea situaţiei din 2004 ?
În acelaşi timp, organizaţiile media afirmă că 'demiterea managerilor celor două instituţii audiovizuale, întreruperea neanunţată a emisiei postului de radio AntenaC în după amiaza zilei de 15 decembrie, evacuarea forţată a ziariştilor din sediu şi sigilarea acestuia sunt acţiuni abuzive şi antidemocratice'.
Ceea ce se întâmplă în ultimele zile în jurul celor două posturi audiovizuale din capitală, reprezintă o sfidare a normelor constituţionale, dar şi a bunului simţ.
Petru Macovei, Asociaţia Presei Independente
'Motivele invocate de autorităţi (defecţiuni la emiţător, pericol de explozie în interiorul sediului radio-ului), dar şi perioada aleasă de derulare a acţiunilor /.../ amintesc scenariile de reducere la tăcere a protestelor jurnaliştilor de la compania Teleradio Moldova în vara anului 2004', se mai spune în declaraţia comună a mai multor organizaţii de media din Republica Moldova.
Petru Macovei, reprezentant al 'Asociaţiei Presei Independente', a declarat: 'Ceea ce se întâmplă în ultimele zile în jurul celor două posturi audiovizuale din capitală, reprezintă o sfidare a normelor constituţionale, dar şi a bunului simţ. Or, jurnaliştii de la cele două posturi au devenit ostatici a unor jocuri politice murdare, care în ultima instanţă vor lovi în libertatea presei din Republica Moldova'.
Nemulţumire, proteste vehemente
Demiterea directorilor AnteneiC şi EuroTV, Vasile State şi respectiv Arcadie Gherasim - ca urmare a reformării celor două instituţii - a dat naştere unui val de nemulţumiri şi proteste vehemente în rândul angajaţilor radio-ului Antena C.
Aceştia au declarat grevă pasivă şi nesupunere civică faţă de decizia Consiliului Municipal Chişinău de a privatiza instituţia la care lucrează.
Din 15 decembrie jurnaliştii de la radio AntenaC au un nou director, interimar, Sandu Sâtnic, fost şef al Departamentului Actualităţi de la Radio Moldova.
Ei au declarat însă că nu acceptă noul şef şi cer ca Vasile State să fie reinstalat în funcţie.
'Nu vrem să ne afiliem politic în nici într-un caz'
Ecaterina Stratan, directoare adjunctă a Radio Antena C şi Sandu Sâtnic, noul director interimar al Antenei C
Ecaterina Stratan, director adjunct al postului de radio Antena C, declară: 'Se speculează faptul că suntem dirijaţi chipurile de către unii deputaţi, partide politice sau consilieri municipali. Colectivul de muncă îşi doreşte doar să le fie respectate angajaţilor drepturile la muncă şi dreptul să ia parte la procesul de reorganizare a acestui post de radio, să se ia în consideraţie şi doleanţele colectivului.'
'Mulţumim tuturor celor care ne susţin, dar nu vrem să ne afiliem politic în nici într-un caz', a mai pus Ecaterina Stratan.
Angajaţii de la AntenaC au înaintat luni mai multe revendicări noului director, Sandu Sâtnic, primarului de Chişinău, Vasile Ursu şi consilierilor municipali.
Cererile au fost ptezentate în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate într-o atmosferă tensionată, din cauza altercaţiilor dintre membrii echipei Antena C şi deputaţi pe de o prate, şi noua administraţie pe de alta.
Jurnaliştii cer, între altele, să fie instituit un moratoriu în problema reorganizării instituţiei pentru o perioadă de cel puţin şase luni, să nu fie admise ingerinţe în politica editorială a postului de radio şi să fie păstrat intact colectivul de muncă pe perioada acestui moratoriu.
'Un lucru foarte dureros, atunci când postul nu emite'
Pe mine tot mă doare inima pentru oamenii aceştia care lucrează aici şi vreau să rămână în post să-şi îndeplinească obligaţiunile.
Sandu Sâtnic, director, Antena C
Noul director interimar spune însă că nu va concedia pe nimeni şi nu va angaja noi persoane.
Sandu Sâtnic a precizat: 'Pe mine tot mă doare inima pentru oamenii aceştia care lucrează aici şi vreau să rămână în post să-şi îndeplinească obligaţiunile'.
Întrebat de BBC ce va face pentru a rezolva acest conflict, directorul interimar al Antenei C a evitat să dea un răspuns tranşant.
'Pot să vă spun un singur lucru: vreau cât mai repede să fie reluată emisia, atât pe reţeaua orăşănească, cât şi pe reţeaua republicană. Este un lucru foarte dureros atunci când postul nu emite. Nu emite şi lumea... pentru că nu există semnal din cauza unei defecţiuni tehnice', a spus directorul interimar al postului Antena C.
Jurnaliştii spun că în condiţiile în care revendicările echipei postului de radio AntenaC nu vor fi respectate, îşi rezervă dreptul să declanşeze acţiuni de protest, inclusiv grevă la locul de muncă.
Consiliul Municipal Chişinău a decis săptămâna trecută privatizarea postului de radio Antena C şi a postului de televiziune Euro TV, în urma unei şedinţe haotice.
Majoritatea consilierilor municipali, care grupează Partidul Comuniştilor şi Partidului Popular Creştin Democrat, a votat 'înstrăinarea pe baza concursului investiţional', adică vânzarea la licitaţie a posturilor municipale de radio şi televiziune.
Sursa: http://www.bbc.co.uk
Print
|